dinsdag 4 februari 2014

Joe Speedboot


Joe Speedboot verscheen in 2005 is de vierde roman van Tommy Wieringa. Het verhaal gaat over een 14-jarige jongen Fransje Hermans. Fransje woont in het fictieve dorpje Lomak en is op zijn 13de overreden door een cyclomaaier. Hierdoor is hij invalide geworden en belandt hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Door het ongeluk kan hij niet meer bewegen, niet meer praten en alleen zijn rechter arm werkt nog. Toch is hij is wel de verteller van dit verhaal. Na het ongeluk heeft Fransje eerst 220 dagen in coma gelegen en dat is ook het onderwerp waar ik wat meer onderzoek na gedaan heb. Dit komt vooral omdat ik biologie erg interessant vind en eigenlijk bijna niks weet over coma's.

Een coma is een zware vorm van bewustzijnsverlies en is het gevolg van een hersenbeschadiging. Een patiënt in coma lijkt op iemand die slaapt alleen het grote verschil is dat je iemand in coma niet wekken kan. Ook is er een grote kans dat een comapatiënt te maken heeft met stoornissen. Dit kunnen problemen zijn die te maken hebben met bijvoorbeeld de ademhaling f de lichaamstemperatuur van de patiënt. We spreken van een langdurige coma op het moment dat iemand minimaal een maand in stabiele toestand in coma heeft gelegen. Over het algemeen komt een patiënt na enkele weken weer bij en opent hij/zij af en toe de ogen. Dit komt vaak in eerste instant door dat het lichaam reageert op pijnprikkels maar na verloop van tijd gaat dit spontaan.

Er zijn heel veel oorzaken voor een coma maar de meest voorkomende is toch wel een beschadiging van de grote hersenen door zuurstofgebrek of een ongeval. Dit was ook het geval bij Fransje. Maar er bestaan ook andere oorzaken zoals vochtophoping na een operatie of vergiftiging.

De gevolgen van een coma kunnen heel verschillend zijn. In de meeste gevallen (65%) komt de patiënt binnen enkele uren of dagen weer volledig bij bewustzijn. Als mensen snel bijkomen hebben ze wel vaak last van restverschijnselen bij het bewegen, denken of waarnemen. Zo'n kleine 40% houd hier echter levenslang last van. Helaas overlijdt ook een vijfde van alle patiënten die in coma liggen. Naar schatting raken zo'n 1000 tot 3000 Nederlanders per jaar in coma.

Er is echter een groot verschil tussen in coma liggen en hersendood zijn, in de volgende video wordt door Neuroloog prof Dr. H.P.H. Kremer uit het UMC Groningen uitgelegd want nou eigenlijk het verschil is tussen hersendood en coma. Iets wat ik niet wist en denk ik heel interessant is.